08 Αυγούστου 2017 – Α/Κ «ΑΙΓΕΑΣ»

Κατασκευή Α/Κ «ΑΙΓΕΑΣ»

Το τελευταίο διάστημα οι αναφορές μας εδώ είχαν να κάνουν με πλοία ακτοπλοΐας, είτε φορτηγά ro-ro είτε επιβατηγά – οχηματαγωγά. Όμως, το τεχνικό μας γραφείο έχει και άλλα ενδιαφέροντα, η εξέλιξη των οποίων μας γεμίζει με ακόμα μεγαλύτερη χαρά. Η ασχολία μας δεν είναι μονόπλευρη. Έχει πολλές και ενδιαφέρουσες πτυχές. Και αυτό την κάνει να μοιάζει σαν ένα ταξίδι σε νέες θάλασσες κάθε φορά, που πρέπει να είσαι από την μια μεριά περίεργος για το τι θα συναντήσεις και από την άλλη προσεκτικός και πάντοτε «τσιτωμένος».

Αυτή την περίοδο, το βάρος μας έχει πέσει σε ένα άλλο, εξ ίσου ενδιαφέρον κομμάτι της ναυτιλίας της πατρίδας μας. Την αλιεία. Είναι το κομμάτι της ναυτιλίας χάρις στο οποίο έγινε γνωστό το τεχνικό μας γραφείο και αυτό δεν το ξεχνάμε ποτέ. Ο σεβασμός μας είναι τεράστιος.

Έχει ξεκινήσει λοιπόν η κατασκευή του Α/Κ «ΑΙΓΕΑΣ», πλοιοκτησίας της ΑΡΤΕΜΙΟΣ Ν.Ε. Η σύμβαση του τεχνικού μας γραφείου με την πλοιοκτήτρια εταιρεία για την μελέτη και τον σχεδιασμό του πλοίου έχει υπογραφεί ήδη από το 2013, όμως αυτή τη χρονιά ενεργοποιείται και παίρνει «σάρκα και οστά».

Ήδη το πλοίο κατασκευάζεται στα «Ναυπηγεία Μακεδονία» του Θ. Βασιλάκη, στη Θεσσαλονίκη, η κατασκευή του οποίου πιστοποιείται από τον οργανισμό INSB. Πρόκειται για ένα αλιευτικό πλοίο ανοικτής θαλάσσης ολικού μήκους 24 μέτρων, αλλά ειδικής κατασκευής και προδιαγραφών, με δυνατότητα κατάψυξης και σχετικής τυποποίησης του αλιεύματος.

Θα αναφερθούμε με λεπτομέρειες για την κατασκευή αυτή σε επόμενες παρουσιάσεις. Πιστεύουμε ότι αξίζει τον κόπο να γίνουν γνωστές λεπτομέρειες και μιας κατασκευής αυτού του είδους. Οι εμπειρίες από μια τέτοια κατασκευή είναι σημαντικές, αν αναλογιστεί κάποιος ότι θα πρέπει να υπεισέλθει και να ασχοληθεί με την αλιεία, σαν διαδικασία. Εξ άλλου έχουμε πει κατά καιρούς και πρέπει να γίνει αντιληπτό από όλους, ότι έχει περάσει ανεπιστρεπτί η εποχή του «ναυπηγού για την υπογραφή και μόνο». Τώρα πλέον ο ρόλος του ναυπηγού πρέπει να είναι καθοριστικός και κυρίαρχος σε όλες τις φάσεις της κατασκευής και όχι μόνο.

Όμως θα είναι άδικο να μην επαινέσουμε το ναυπηγείο για την καλή συνεργασία που υπάρχει μεταξύ μας από την αρχή των εργασιών κατασκευής και πραγματικά ευχόμαστε να διατηρηθεί έτσι μέχρι το τέλος. Γιατί όχι άλλωστε, αφού όλοι από την ίδια πλευρά, την πλευρά του συνεργάτη, βρισκόμαστε και το συμφέρον μας είναι κοινό, το σωστό και ωραίο αποτέλεσμα.

Καλή αρχή και καλά τελειώματα.

 

Ενδιαφερεστε για πληροφοριες;

Call Now Button