23 Νοεμβρίου 2018 – Φ/Γ-Ο/Γ “ΝΕΑΡΧΟΣ”

Τελική μορφή Φ/Γ-Ο/Γ "ΝΕΑΡΧΟΣ"

Όπως είναι γνωστό σε όλη την ακτοπλοΐα, το τεχνικό μας γραφείο είχε αναλάβει πριν από περίπου δύο χρόνια τη μετασκευή και στη συνέχεια την επαναλειτουργία του «ΝΕΑΡΧΟΣ», προκειμένου αυτό να δραστηριοποιηθεί στο Αιγαίο σαν φορτηγό οχηματαγωγό πλοίο. Ένα από τα χαρακτηριστικά, το οποίο μας είχε εντυπωσιάσει όλους τότε, ήταν το γεγονός ότι το σκάφος ήταν ice-class. Τότε βέβαια δεν γνωρίζαμε ότι το χαρακτηριστικό αυτό του πλοίου (που του προσέδιδε το ιδιόμορφο σχήμα στην πλώρη του) όχι μόνο θα έσωζε την ύπαρξη αυτού του ίδιου, αλλά θα συνέτεινε και στο να αποφευχθεί μια ανθρώπινη αλλά και περιβαλλοντολογική καταστροφή σε ένα από τα πιο κορυφαία μέρη του πλανήτη, την Σαντορίνη.

Πέραν όμως αυτού, στο τεχνικό μας γραφείο ανετέθη πριν την έναρξη του τελικού σταδίου αποκόλλησης του πλοίου, η εκπόνηση της μελέτης υπολογισμών, σε διάφορες καταστάσεις φορτίσεως του πλοίου, των αντιδράσεων στη περιοχή, στην οποία υφίστατο το grounding όπως επίσης της δυνατότητας επανάπλευσης του πλοίου μετά την αποκόλλησή του και της τελικής ευστάθειάς του στις περιπτώσεις που ήταν σπασμένα κάποια ή όλα από μια ομάδα στεγανών διαμερισμάτων.

Επρόκειτο για μία ομολογουμένως πολύ δύσκολη μελέτη και η οποία για πρώτη φορά μας παρουσιάσθηκε στα όσα χρόνια δραστηριοποιούμεθα στην ναυτιλία. Όμως, το γεγονός ότι το τεχνικό μας γραφείο διαθέτει μια σειρά από τα πλέον αξιόλογα και αξιόπιστα διεθνώς πακέτα ναυπηγικών προγραμμάτων, σε συνδυασμό με την πολύ έμπειρη και καταρτισμένη ομάδα συνεργατών, συνέτειναν στο να εκπονηθεί η κατάλληλη μελέτη πλήρως και λεπτομερώς. Έτσι, το τεχνικό μας γραφείο συμμετείχε, μαζί με όλους τους υπόλοιπους εμπλεκόμενους, στο τελικό επιτυχές αποτέλεσμα. Σε όλη αυτή μας την προσπάθεια είχαμε την αμέριστη συμπαράσταση των αρμόδιων επιθεωρητών του νηογνώμονα, από τον οποίο λαμβάνει την πιστοποίησή του το πλοίο.

Τώρα πλέον, ήρεμοι και απελευθερωμένοι από το άγχος της επιβίωσης του πλοίου, θα προσπαθήσουμε και πάλι να το κάνουμε να σχίζει περήφανο και γερό τα νερά του Αιγαίου και να εξυπηρετεί τα νησιά μας και τους ανθρώπους τους.

 

Ενδιαφερεστε για πληροφοριες;

Call Now Button